De Bredabus moet blijven. Dat vinden verschillende politieke partijen. In veel verkiezingsprogramma’s duikt de bus nu op. Zelfs bij een politieke partij in Breda. Het gaat om buslijn 19 die van Hulst naar Breda en terug rijdt om met name Zeeuws-Vlaamse studenten te vervoeren.

In Hulst ziet CDA-raadslid Carry Nijskens het met lede ogen aan dat de Bredabus afgelopen najaar voor de derde keer op de schopstoel zat. “Dat vind ik diep en diep triest!” Volgens haar zorgt de bus ervoor dat de jongeren bij Zeeuws-Vlaanderen betrokken blijven. “Ze kunnen ieder weekend naar huis en daardoor blijven ze hier bij een voetbalclub of een vereniging en dan gaan ze op maandagochtend met de eerste bus weer terug richting Brabant.”

Wat is de Bredabus?

De Bredabus (toen lijn 9 en 14, nu lijn 19) is na de watersnoodramp in 1953 in het leven geroepen als alternatieve verbinding met het vaste land. Vandaag de dag maken vooral jongeren uit een deel van Zeeuws-Vlaanderen en met name Hulst er gebruik van om in onder meer Breda of Tilburg te kunnen studeren. De reis duurt ongeveer 2 uur. Het alternatief voor jongeren is om met een andere bus door de Westerscheldetunnel naar het station in Goes te reizen, maar dan zijn ze 2 uur en 45 minuten kwijt, als ze alle overstappen halen tenminste.

Dat belang onderstreept ook Ger van Unen. Ze is fractievoorzitter van de SP in de provinciale politiek van Zeeland. Vorig jaar kreeg ze met haar voorstel nog een meerderheid om de Bredabus te behouden toen het provinciebestuur hem eigenlijk wilde afschaffen.

1,6 miljoen euro per jaar

Toch heeft de provincie naar eigen zeggen een reden om de bus af te schaffen. Want volgens provinciebestuurder Harry van der Maas gaat de bus die tussen Hulst en Breda rijdt op termijn 1,6 miljoen euro per jaar kosten. Dat is 600.000 euro meer dan dat de bus op dit moment kost. Maar volgens Van Unen zijn die kosten verdedigbaar. “De kans is groot dat we de jongeren kwijtraken als we geen goede verbinding hebben. En wat ik niet begrijp is dat de provincie heel veel geld inzet om jongeren hier naartoe te trekken, nu hebben we iets dat werkt, waarom zou je dat dan willen afschaffen?”

De onderwijsinstellingen hebben daar baat bij, maar ik denk dat wij als stad daar ook baat bij hebben.

Carlo van Remortel van de lokale partij Lijst Pim Fortuyn BredaDie mening wordt ook tachtig kilometer verderop in Breda gedeeld. Lijst Pim Fortuyn Breda is een nieuwe lokale partij die voor het eerst gaat meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Opvallend is dat die de bus heeft opgenomen in het verkiezingsprogramma. Volgens Carlo van Remortel van die partij is dat niet onlogisch. “Wat je ziet is dat Zeeuws-Vlaanderen aardig wat studenten heeft die gebruikmaken van de Bredabus om naar Breda of Tilburg te reizen. En het is toch wel fijn dat studenten uit onze eigen regio, en daar schaar ik Zeeuws-Vlaanderen ook maar even onder, hier terecht kunnen voor een opleiding.”Zelf weet hij er, als geboren en getogen Terneuzenaar, alles van. En hoewel hij nu gesetteld is in Breda ziet hij naar eigen zeggen nog altijd het belang in van de bus, voor alle partijen. “De onderwijsinstellingen hebben daar baat bij, maar ik denk dat wij als stad daar ook baat bij hebben. Dus ik denk dat een goede verbinding tussen beide regio’s van belang is om toch ook die binding te houden met het thuisfront. En dat ze makkelijk en snel heen en weer kunnen reizen.”

‘Bevolking mobiliseren’

Van alle kanten laten politieke partijen nu zien dat ze de Bredabus willen behouden, maar het gaat om geld van de provincie en dus is het zeker dat de discussie ook dit jaar weer zal terugkeren. De vraag is wanneer en of er een meerderheid in Provinciale Staten blijft. Als dat niet het geval is dan denkt Van Unen nog een troef achter de hand te hebben: “Dan gaan we de bevolking mobiliseren.”