De coronamaatregelen gaan eraf en dus is heel carnaval minnend Hulst in rep en roer en opgetogen: we mogen weer los! Dat zou je toch denken. Maar bij de Hulster Mafiosi overheerst boosheid en teleurstelling. Hun evenement Ulster Ouse Mafia op de Markt krijgt geen toestemming van de burgemeester.

Een online petitie om het feestje te mogen houden, is inmiddels meer dan duizend keer ondertekend.

De organiserende club Mafiosi kregen gisteren te horen dat hun liedjesfestival en dansfeest dat al acht keer eerder is georganiseerd, niet mag doorgaan. Er mag veel, geen stoet, voor de rest is veel mogelijk, zei burgemeester Mulder gisteravond nog in de raadsvergadering. “Maar deze festiviteit trekt zoveel mensen, dat is gewoon niet verstandig om te doen.” Mulder denkt dat de aanzuigende werking te groot is en dat het te kort dag is voor de organisatie ervan.

‘Burgemeester trekt keutel in’

Jan Willem Bartz van de Ouse Mafia snapt er niks van. De Hulster dj’s stonden in de startblokken, klaar om te beginnen met de laatste voorbereidingen, zodra de versoepelingen door het kabinet waren aangekondigd. Het draaiboek ligt al sinds jaar en dag gereed. “Maandag kregen we nog een vraag van een ambtenaar, en gisteren trekt de burgemeester zijn keutel in en kregen we opeens een afwijzing. Ik was echt flabbergasted.””De burgemeester noemt het probleem van de openbare orde. We hebben afgelopen jaren bewezen dat we prima in staat zijn dit evenement te organiseren. En wat nu beveiligers, toiletten, verkeersregelaars, EHBO? De gemeente hoeft helemaal niets te doen! Zij organiseren het toch niet? Wij doen alles zelf. Alleen een beetje politie achter de hand, dat is alles. Maar die zijn al acht keer niet in actie hoeven komen. Er is nooit iets gebeurd.”

Beetje meedenken

“Als de gemeente nu had gezegd: het is een ingewikkelde vergunning, dit en dit moet anders. Dan hadden we samen gekeken hoe het wel kan. Een beetje meedenken. Maar nu krijgen we opeens uit het niets te horen: het mag niet. Dat is ons in het verkeerde keelgat geschoten. Zeker omdat we ons al twee jaar aan alle coronaregels houden.”Ook over de mededeling van de burgemeester dat het te kort dag wordt, is Bartz niet te spreken. VVD-raadslid Clen de Kraker – zelf fervente carnavaller – nam het voor het evenement op. “Die mensen zijn al volop in de weer. Je kan zeggen: dat doen we niet, maar dan wordt het een Project X. Dat wil niemand. Dat wordt chaos.”Met Project X refereerde De Kraker aan het verjaardagsfeestje bijna tien jaar geleden in het Groningse Haren dat door een onschuldige uitnodiging op sociale media ontspoorde in een bijeenkomst van duizenden jongeren.

Leuren

Ulster Ouse Mafia ontstond in 2013 spontaan tijdens het traditionele leuren. Dit evenement wordt al jaren gehouden op de maandag op de Grote Markt in Hulst. Carnavalsvierders proberen vanaf ’s ochtends op een ludieke manier hun waren aan de man te brengen. Een groepje vrienden zette dat jaar een platte kar op de markt met wat flinke muziekboxen. Daar werd zo enthousiast op gereageerd (en gedanst) dat de Ulster Ouse Mafia sindsdien een vaste plek kreeg in het carnavalsfeest op de maandag, met de laatste keer 3500 bezoekers.

Mulder houdt voet bij stuk. “Dat is echt een enorm groot spektakel. Dat gaan we dus niet doen. Ik ga daar niet de verantwoordelijkheid voor dragen om dat nu op zo’n korte termijn voor te bereiden. Dat is echt intensief. Is het behapbaar? Dat wordt te ingewikkeld, het is een zware vergunning. Dat moeten we elkaar niet aandoen.”De corona is nog niet voorbij, vindt hij. “We moeten ook voorzichtig zijn dat wij niet de oorzaak zijn dat de besmettingen weer oplopen.”Bartz vindt dat grote onzin, omdat het feest volledig in de buitenlucht plaatsvindt. Hij voelt zich gesteund door de honderden ondertekenaars van een online petitie. De Mafiosi overleggen nog wat ze nog kunnen doen. De Kraker verzuchtte alvast dat hij hoopt dat de nieuwe burgemeester van Hulst een Brabander wordt. “Daar mag alles op de buitenterreinen.”