Ongenode bezoekers komen binnenkort niet meer zo gemakkelijk het stadhuis van Hulst in. De 28 jaar oude inbraakinstallatie wordt vervangen. Ook onbespied rondzwermen door de kantoorgangen wordt onmogelijk. Hulst gaat glazen deuren plaatsen die enkel met een pasje zijn te openen.

De inbraakinstallatie is na zoveel jaren aan het einde van haar levensduur, het risico bestaat dat zones in het gebouw dan niet meer beveiligd zijn. De wetgeving rond gegevensbescherming stelt het gemeenten ook verplicht om de toegang en beveiliging van de gebouwen op orde te hebben. Daarom moet Hulst flink investeren in de vervanging van de installatie en het afschermen van de kantoren voor onbevoegden. In totaal is 160.000 euro nodig.De leden van de Raden van elf bij de sleuteloverdracht bij de start van de carnaval, de deelnemers van Hulst by Lightrun die dwars door het stadhuis gaat, bruiloftsgasten of raadsleden; regelmatig komen er bezoekers in het open gebouw, maar het is niet de bedoeling dat die door het hele gebouw gaan struinen. Alleen geautoriseerde mensen mogen nog het gebouw in, anderen worden opgevangen in de centrale hal.

‘Ad hoccerig’

Hoewel ze het bedrag hoog vonden, beseften de commissieleden donderdagavond dat de uitgave nu eenmaal noodzakelijk is. Maar dat de investering in korte tijd al de derde grote uitgave is voor het gebouw, vond Piet van de Kerkhove (CDA) wel een beetje ‘ad hoccerig”. Eerder zette de raad al een bedrag opzij voor de aanpassing van de raadszaal en momenteel worden ook de toiletten aangepakt. Had dat werk niet gecombineerd kunnen worden, vroeg hij zich af.

Raadsleden gewoon door de voordeur

Meer moeite hadden de raadsleden met het feit dat zij voortaan enkel via de achterdeur naar binnen moeten en ook niet meer de kantoren in zouden mogen. Dat paste niet bij de controlerende taak van de raad, vond Ger van Unen van de SP. “Politiek bedrijven is een kwestie van vertrouwen. Ons wordt altijd gevraagd om het college te vertrouwen, dat zou ook wederzijds kunnen zijn.” Ook Van de Kerkhove vond dat hij gewoon door de voordeur zou moeten kunnen. “Als raadsleden zijn we bevoegd tot het het nemen van beslissingen voor een begroting van 70 miljoen, dus toegang via de voordeur zou op zijn plaats zijn.”

Wethouder Adri Tott├ę antwoordde dat het nieuwe gemeentebestuur maar over dat pasjessysteem voor de raadsleden moet beslissen. “Het heeft niets met vertrouwen te maken.”