Als enige Zeeuwse gemeente heeft Hulst de nevenfuncties van de gemeenteraadsleden niet op haar website staan. Ondanks bezwaren van het college, moet daar volgens de raad verandering in komen. “We willen open en transparant zijn.”

De meerderheid van de commissie Algemene Bestuurlijke Zaken gaf het college de opdracht om de lijst met nevenfuncties alsnog op de website te publiceren, desnoods na de gemeenteraadsverkiezingen met de nieuwe gemeenteraad. Inwoners kunnen dan zien welke betaalde of vrijwillige functies de 21 raadsleden vervullen naast hun raadslidmaatschap. De commissieleden toonden zich maandag verrast dat Hulst de enige Zeeuwse gemeente blijkt te zijn waar deze nevenfuncties niet gemakkelijk te raadplegen zijn. Omroep Zeeland had dit onlangs onderzocht na aanleiding van de commotie over vermeende belangenverstrengeling in de gemeente Sluis.

Dat de website niet overzichtelijk wordt, doet er niet toe

Argumenten van de burgemeester dat een gemeente niet verplicht is om deze op de website te plaatsen, dat er nauwelijks vraag naar is vanuit de burgers, en dat de website er niet overzichtelijker op wordt, doen er volgens de commissie niet toe. De leden vonden dat Hulst die duidelijkheid gewoon moet geven. “We hebben transparantie hoog in het vaandel staan en andere gemeenten doen het wel”, vond Fons Dobbelaer van Algemeen Belang Groot Hulst.Mulder zag toch nog bezwaren: “Er zit een maar aan, je moet deze ook actueel houden. Als er staat dat iemand voorzitter is van de voetbal, dan moet die informatie wel kloppen. Het wordt een heel gedoe om die gegevens up to date te houden”, voorspelde hij.Ook gemeentesecretaris Sylvester ter Wal zei dat het niet zo eenvoudig is als de commissieleden denken. Hij legde de bal weer terug bij de raad. “U bent zelf verantwoordelijk voor het aanleveren van de juiste gegevens. Dit vraagt wat van u: u levert aan en geeft aan dat er een wijziging is.”

Lees ook:

Hulst het minst open over nevenfuncties raadsleden