Burgemeester Jan-Frans Mulder van Hulst heeft het liefst dat carnaval helemaal wordt afgeblazen dan dat er vanuit Den Haag kleine versoepelingen worden toegestaan en dat hij dan alsnog moet ingrijpen. In ‘een beetje’ carnaval gelooft hij niet. “Twintig verklede bananen binnen, wat moet ik dan doen”, verwoordde hij het gevoel van de horeca in zijn gemeente.

Mulder is er best een beetje somber over hoe carnaval gevierd kan worden dit jaar. Met negen Raden van Elf in zijn gemeente, is iedereen in spannende afwachting hoe de volgende persconferentie uitpakt en of er wat mogelijk is eind februari. Oók Mulder, zelf fervent carnavalsvierder.In een overleg met de carnavalsverenigingen en horeca heeft de burgemeester alvast afgesproken dat zij hun ideeën voor kleinschalige festiviteiten en activiteiten zo snel mogelijk delen met de gemeente. Dan kan Hulst een vergunning – als het evenement voldoet aan de coronamaatregelen – zo snel mogelijk regelen, en hoeft deze geen periode van zes weken te doorlopen.

‘Een polonaise op stoelen, ik kan me er niks bij voorstellen’

Maar of er realistisch gezien, goede alternatieven te bedenken zijn, betwijfelt hij. De burgemeester vergelijkt carnaval vieren met een zwangerschap. “Een beetje zwanger bestaat ook niet.” Carnaval vieren vanaf een stoel, zoals in Duitsland gebeurt aan lange tafels, ziet hij dan ook helemaal niet zitten. “Een polonaise op stoelen, ik kan me er niks bij voorstellen! In Duitsland vindt een show op het podium plaats. Dat is een totaal ander carnaval dan wij hebben met ontmoeting. Dat is gewoon geen alternatief! Want ik weet zeker dat als je zegt, we gaan een feestje vieren en iedereen moet blijven zitten en we beginnen om acht uur. Dan gaat het tot negen uur goed en daarna, dan gaan de stoelen aan de kant en komt die polonaise. Dat kan niet anders. Ik ben daar heel nuchter in.”Ook de horeca twijfelt sterk of het gaat lukken om de feestvreugde te beteugelen. Mulder: “Die zegt: ‘Allemaal wel leuk en aardig, maar straks komen er twintig verklede bananen binnen, dan weet ik niet wat ik moet doen. Dat gaat niet’.”

‘Of je viert echt carnaval of je viert het niet’

Volgens Mulder overweegt de horeca om dan maar zelf preventief de deuren te sluiten. In het overleg met de horeca deelden de cafébazen hun zorgen. “We zijn blij dat we weer open mogen, maar straks hebben wij het probleem dat we weer dicht moeten”, vatte de burgemeester de gevoelens van de ondernemers samen. Liever zien ze dat de burgemeester de boel bij voorbaat dichtgooit. “Ik vind het jammer dat er vanuit Den Haag nu gezegd is: we gaan er nog eens even naar kijken, misschien kan er nog wat aan de wensen tegemoet gekomen worden, want er moet toch carnaval gevierd kunnen worden. Dan denk ik: óf je viert echt carnaval óf je viert het niet.”

De stekker eruit trekken

Mulder toonde zich maandagavond in de commissie Algemene Bestuurlijke Zaken blij dat hij die knoop niet hoeft door te hakken. “De deur staat op een kiertje. Ik heb tegen de carnavalsverenigingen gezegd: stel, er komt wat verruiming en jullie komen met plannen, dan staan wij klaar met vergunningen. Maar treed wel in overleg, want ik wil niet in een situatie komen dat er creatief iets bedacht is en dat ik dan de stekker eruit moet trekken.”