Forum voor Democratie zet alles op alles om bij de komende gemeenteraadsverkiezingen te kunnen meedoen in Hulst. Lijsttrekker Fred Walravens uit Hulst was donderdag de hele dag in touw om voldoende ondersteuningsverklaringen te krijgen. Daarvoor postte hij op de Grote Markt in Hulst om mensen te bewegen een formulier in te vullen en te laten afstempelen in de Gemeentewinkel.

Walravens – lid van Provinciale Staten in Zeeland – kreeg pas maandag groen licht van het landelijk bureau van Forum om ook in Hulst mee te mogen doen aan de gemeenteraadsverkiezingen en moest dus deze week in allerijl nog kandidaten benaderen en strikken.

Nadat Forum vorige maand bekend maakte in vijftig gemeenten in Nederland te willen meedoen, waaronder Vlissingen, Middelburg en Sluis, trok Walravens naar eigen zeggen aan de bel bij het landelijk bureau. Hij vond dat Hulst niet mocht achterblijven, vooral omdat hij er zelf woont en voldoende mensen kent om ‘een mooie lijst’ te vormen.

Bovendien scoorde Forum bij de landelijke verkiezingen vorig jaar hoog in Hulst: 5,8 procent van de Hulster kiezers koos voor de partij van Thierry Baudet. Dat geeft hem vertrouwen. Walravens mikt zeker weer op dat percentage, en misschien nog meer. “Niet meedoen, betekende een verloren kans, vond ik. We moeten onze stem laten horen.”

Om ook echt mee te kunnen doen, moet Walravens nog wel wat mensen overhalen om een ondersteuningsverklaring in te vullen. Zij moeten deze vervolgens laten afstempelen bij de Gemeentewinkel op de Grote Markt in Hulst. Donderdagmiddag – vlak voor vier uur, het moment dat het stadskantoor sloot – had hij er ‘nog niet genoeg’ binnen. “We hebben er minimaal twintig nodig, maar we willen er zeker wat extra hebben. De kans bestaat altijd dat een aantal formulieren niet wordt goedgekeurd door de ambtenaren. Bijvoorbeeld omdat mensen hun verklaring niet helemaal goed hebben ingevuld, of omdat niet woonachtig blijken in de gemeente, of nog geen achttien jaar zijn en dus nog niet stemgerechtigd zijn.”

Vrijdag staat hij opnieuw op de Grote Markt. Even voor sluitingstijd hoopt hij dan voldoende formulieren te kunnen afgeven bij de balie. 

Wie er verder op zijn lijst komen, verklapt hij nog niet. “Dat wordt binnenkort bekend gemaakt.”