Hulst verdient een volwaardig openluchtzwembad. Die wens staat bovenaan het verkiezingsprogramma van het CDA in Hulst. De kersverse lijsttrekker Denis Steijaert wil hier topprioriteit van maken voor Hulst. Ook het schoolzwemmen moet weer terug op de agenda.

Hulst heeft weliswaar een prima gemeentelijk openluchtzwembad in Kloosterzande, maar Hulst heeft met meer dan 10.000 inwoners ook recht op een goed buitenbad, vindt Steijaert. Volgens hem gaan veel ouders uit Hulst, Clinge of Sint Jansteen nu met hun kinderen naar Kloosterzande of Koewacht (dat onder de gemeente Terneuzen valt). maar liggen deze locaties voor de meeste kinderen te ver weg om er zelfstandig heen te fietsen.

En Reynaertland heeft alleen een binnenzwembad en een waterspeelplaats buiten, maar die voldoen niet op warme dagen.

‘Waar een wil is is een weg’

De oproep voor een buitenbad in Hulst is voor Steijaert niet louter ‘stoere taal’ richting de gemeenteraadsverkiezingen, maar een serieuze zaak. “Dit kost inderdaad veel geld, maar als we dit willen met z’n allen, dan gaan we dat ook doen. Waar een wil is, is een weg.” Hij denkt dat er veel draagvlak is onder de bevolking en dan kan er ‘iets leuks en duurzaams neergezet worden’, liefst met horeca erbij.

Ook uit oogpunt van gezondheid moet dat bad er gewoon komen. “Zwemmen is super gezond en een leuke ontspanning voor zowel jong als oud. Fit blijven en gezond leven is voor iedereen goed. Zwemmen is laagdrempelig en moet voor iedereen toegankelijk zijn. Daarnaast verbindt het mensen zodat we meerdere vliegen in een klap slaan.” Het behoud van het zwembad in Kloosterzande staat wat Steijaert betreft dan ook buiten kijf.

Schoolzwemmen weer ten tonele

Ook het schoolzwemmen zet CDA Hulst weer terug op de agenda, ondanks dat dit drie jaar geleden nog werd geschrapt vanwege het enorme bedrag dat daarvoor nodig is. “We vinden dat iedereen de kans moet krijgen om vanaf jonge leeftijd te leren zwemmen.”

De gemeenteraad nam in 2018 unaniem een motie van Algemeen Belang Groot Hulst aan om te onderzoeken of het schoolzwemmen weer ingevoerd kon worden. In 2019 concludeerde het college na onderzoek dat dit 1,5 miljoen euro zou gaan kosten. De raad nam toen genoegen met het voorstel van wethouder Diana van Damme om als gemeente vanuit het Jeugdsportfonds de zwemlessen voor kinderen van minima te betalen. Steijaert vindt dit niet genoeg. “We hebben het geld niet op de plank liggen, maar daar moeten we dan maar een oplossing voor vinden.”