De politieke partij Groot Hontenisse in de gemeente Hulst wijzigt na 25 jaar haar naam in Groot Hontenisse-Hulst. Niet wereldschokkend, want het scheelt maar één woordje. Maar voor de partij – oorspronkelijk uit de oude gemeente Hontenisse – was het jarenlang toch een dingetje.

Groot Hontenisse wil er zijn voor heel Hulst en dat moet zich ook vertalen in een nieuwe naam, vinden de leden. Die is onlangs ook vastgelegd bij de gemeente Hulst, waar ‘nieuwe’ partijen zich tot 21 december konden registreren.

Merknaam

De discussie over de naam van Groot Hontenisse speelt al bijna twintig jaar, sinds de herindeling van de gemeenten Hulst en Hontenisse – waartoe onder meer Kloosterzande, Vogelwaarde en Lamswaarde behoorden – op 1 januari 2003. In ledenvergaderingen kwam het onderwerp regelmatig terug.”Aan de ene kant is het onze merknaam waar iedereen ons van kent. Echter, van mensen uit zuid Hulst kregen we vaak de opmerking dat deze naam de indruk wekt dat we ons alleen inzetten voor Hulst noord. Aangezien dit absoluut niet het geval is, zijn we hiermee aan de slag gegaan”, zegt secretaris Jordy Alvarez Morcus van de partij.

Ei van Columbus

Dat was niet zo’n gemakkelijk besluit, erkent hij, maar in de discussies ging het telkens over een compleet nieuwe naam. De ‘simpele’ toevoeging van Hulst bleek ‘het ei van Columbus’. “Zo blijft onze merknaam Groot Hontenisse behouden en hopen we dat we met ‘Hulst’ niet op voorhand door een bepaalde groep kiezers worden uitgesloten, maar dat de mensen op basis van onze standpunten een keuze maken.”

Groot Hontenisse bestaat sinds 1997. Bij de verkiezingen van 1998 behaalde de partij meteen vier van de toen 13 zetels. Tot 2018 maakte de partij deel uit van het college, met Frank van Driessche als wethouder. In dat jaar werd de partij voor het eerst buiten de coalitie gehouden. De huidige raadsleden wonen allemaal in de oude gemeente Hontenisse: Luc Mangnus in Vogelwaarde, Frank van Driessche in Lamswaarde en Paul van Kerckhoven in Kloosterzande.