Daags voor de Vestingcross mochten kinderen het parkoers op de Hulster wallen al uittesten. Het enthousiasme van de tientallen fietsertjes bewijst voor de Zeeuwse mountainbikevereniging X-Treme dat er grote behoefte bestaat aan een eigen mountainbikebaan in Hulst. Volgende week praat de club erover met de gemeente.

Team X-Treme zoals de vereniging ook wel wordt genoemd, verzorgt sinds vorig jaar samen met welzijnsorganisatie Hulst voor Elkaar regelmatig clinics en trainingen aan de Hulster jeugd. Afgelopen voorjaar meldden zich maar liefst vijftig kinderen aan voor een clinic. Met als klapper de testritjes op de echte Vestingcross-baan, vorige week. De club kon meteen 25 nieuwe jeugdleden noteren.

Op zoek naar geschikte locatie

Vanuit de wijkraad Hulst-Zuid kwam de vraag voor een eigen baan in Hulst, compleet met de nodige bergen, smalle paadjes, hindernissen en houten obstakels. Dergelijke openbaar toegankelijke cross-country-banen, ook om wekelijkse trainingen te geven, liggen ook in Vlissingen en Goes, maar nog niet in Zeeuws-Vlaanderen. Voorzitter Patrick Vader van de Zeeuwse vereniging: “We hebben dat met acht mensen vanuit Hulst opgepakt. Samen zijn we op zoek gegaan naar een geschikte locatie.”Nu wordt de Liniedijk in Hulst nog veel gebruikt door mountainbikers. Maar vanwege het historisch belang van de dijk en de natuurwaarden is dat geen optie. De gemeente Hulst wil juist voorkomen dat fietsers de paden kapot rijden of zelf allerlei olifantenpaadjes creëren. “We hadden in eerste instantie ons oog laten vallen op een terrein tussen de Liniedijk en de vesting. Maar dat is een wandelgebied en ook niet ideaal”, vertelt Vader.

Plek bij hockeyvelden lijkt kansrijk

Daarna kwam een locatie naast het tuincentrum aan de Tolweg in beeld. Die leek perfect, omdat het terrein al wordt gebruikt voor de opslag van grond en er al bergen van elf, twaalf meter hoog liggen. Maar ook die plek viel af, vanwege de kwaliteit van de grond. Een terrein ten zuiden van de hockeyvelden van MHC Rapide lijkt volgens Vader nu wél kansrijk. Het college van Burgemeester en Wethouders wil erover meedenken.

Liniedijk Hulst 4
Hulst wil niet dat mountainbikers de historische Liniedijk kapot rijden.© Omroep Zeeland

“Als het daar kan, zou dat heel mooi zijn. Als we alles nieuw zouden moeten aanleggen, kost zo’n baan ongeveer 100.000 euro. Maar als we dit terrein van de gemeente mogen gebruiken en met beschikbare grond, bijvoorbeeld vanuit bouwprojecten, glooiingen kunnen maken en zelf de hindernissen bouwen en het onderhoud doen, dan kost dat niks. Of in elk geval niet zo veel. Misschien kunnen we een rondje om de hockeyvelden maken en bij trainingen, ook de kleedlokalen en de verlichting van de hockey gebruiken”, geeft hij aan. “Ik ben heel blij dat de gemeente Hulst zo positief is en wil meewerken.”

Fietsstad Hulst

Met de Vestingcross en het WK Veldrijden in 2026 kan dat ook bijna niet anders, denkt Vader, en krijgt fietsen in en om Hulst steeds meer bekendheid. “Wil Hulst zich echt profileren als fietsstad, dan hoort daar ook een eigen baan bij.”

Mountainbiken in opkomst

Mountainbiken, het buiten sporten en bewegen, zijn enorm in opkomst, mede door corona. Vooral voor kinderen is de sport heel geschikt, vertelt Patrick Vader, behalve voorzitter van mountainbikevereniging X-Treme, ook manager sport en bewegen bij Sport Zeeland. “Ook kinderen met een rugzakje kunnen meedoen. Ze zijn lekker bezig, ieder kind op zijn eigen niveau. Als je dan wat minder hard gaat, of een rondje minder fietst, dan valt dat minder op.”