De historische Liniedijk in Hulst is niet bedoeld om kriskras over te crossen met een mountainbike. De gemeente Hulst grijpt komend snoeiseizoen aan om afgezaagde takken te leggen op de vele illegale mountainbikepaadjes.

Mountainbikers op de Liniedijk stuitten afgelopen jaar meer dan eens op blokkades omdat onverlaten takken of boomstammen op de paden hadden gelegd. Dat leidde al eens tot valpartijen, zelfs tot doktersbezoek, en in elk geval tot een hoop ergernis.Wandelaars moeten soms aan de kant springen voor fietsers die er langs willen, terwijl fietsers op hun beurt klagen over gevaarlijke situaties op de paden. Eerder dit jaar bleek tot ongenoegen van veel Hulstenaren dat ook offroad-rijders gebruik maken van de Liniedijk.

Illegale crosspaadjes

De gemeente Hulst buigt zich al een tijdje het hoofd over hoe alle belangen op en rond de Liniedijk verenigd kunnen worden. De Liniedijk heeft niet alleen een recreatieve functie, maar heeft ook een belangrijke cultuurhistorische waarde – als onderdeel van de Linie van Communicatie uit de Tachtigjarige oorlog – én is een natuurgebied.Over de dijk loopt een wandel- en fietspad. Maar de spannende crosspaadjes dwars over de Liniedijk die mountainbikers zelf hebben gecreëerd, zijn niet officieel en dus illegaal. Ook offroad-rijders zijn niet welkom op de dijk.

Kriskras paadjes Liniedijk Hulst
Optreden tegen de mountainbikers is lastig, zegt de gemeente© Omroep Zeeland

Optreden tegen de mountainbikers is lastig, zegt een woordvoerster van de gemeente, dat kan alleen als je ter plaatse bent. “Dus het zal voorkomen dat er buiten de paden gemountainbiket wordt zonder dat een boa (buitengewoon opsporingsambtenaar) of andere toezichthouder dat ziet.”

Expres takken op de paden

Daarom gooit Hulst het nu over een andere boeg. De takken die binnenkort vrijkomen bij snoeiwerkzaamheden, worden niet versnipperd, maar op de niet officiële paden verwerkt. De gemeente zelf – en dus niet mensen die zich groen en geel ergeren aan de fietsers – werpt dus barrières op. Ook komt er beplanting op de paden. Zo hoopt Hulst de Liniedijk beter te beschermen en erosie tegen te gaan, maar ook confrontaties tussen verschillende gebruikers te voorkomen.

Liniedijk Hulst
Door struiken te planten, is dit paadje straks mogelijk begroeid en onbegaanbaar© Omroep Zeeland

Ook bereidt het college een verkeersbesluit voor die de toegang tot het gebied moet verbieden voor gemotoriseerd verkeer, zoals de offroad-rijders. Zodra dit besluit de inspraakprocedure heeft doorlopen, komen er verbodsborden aan de Koolstraat en de Zeildijk.Begin volgend jaar wil Hulst in contact komen met de diverse gebruikers en in overleg een plan opstellen over het gebruik van de Liniedijk. Daarin moet aandacht komen voor cultuur, natuur én recreatie.

Lees ook:

Hulst maakt werk van historische Liniedijk