De gemeente Hulst dreigt in één klap 3,3 miljoen euro armer te worden. De rechtbank is onverbiddelijk: Hulst had netbeheerder Enduris geen belasting op kabels, buizen en leidingen mogen opleggen. Mogelijk gaat de gemeente in beroep.

Vorige week besliste de rechtbank dat Hulst de zogenaamde precariobelasting niet had mogen opleggen aan de netbeheerder. Die was het eerder al niet eens met de heffing over 2015, en ging succesvol in beroep tot de Hoge Raad. De rechtbank oordeelt nu dat die uitspraak ook geldt voor de jaren 2016 tot en met dit jaar, ruim 550.000 euro per jaar, gedurende zes jaar. Door de contractuele verplichtingen die Hulst heeft met Enduris mag Hulst niet ook nog eens belasting heffen over de voorzieningen in gemeentegrond.

Flinke aanslag op reserves

Een fikse tegenvaller, zegt wethouder Adri Totté over de uitspraak. Het risico bestaat dat de gemeente 3,3 miljoen euro moet terugbetalen en dat betekent een flinke aanslag op de algemene reserves. Toch merkt de burger er komende jaren niks van, zo is de verwachting, omdat de gemeente het geld van Enduris steeds opzij heeft gezet – in het geval zij ongelijk zou krijgen in de juridische procedure. “We hebben voldoende vlees op onze botten.”

‘We hebben het ermee te doen’

Totté vindt het vooral vreemd dat andere rechters in Nederland in soortgelijke zaken van drie gemeenten, wel in het voordeel van de gemeenten beslisten. “Dan weet ik niet meer hoe de rechtsstaat in Nederland in elkaar zit”, verzuchtte hij vorige week in de gemeenteraad. “Ik betreur dat maar goed, het is een uitspraak van de rechter en daar hebben we het mee te doen.”

De uitspraak geldt in principe alleen voor Hulst. Wat de gevolgen zijn voor de andere gemeenten is nog niet bekend. Die voerden in 2016 in navolging van Hulst ook precariobelasting in die mogelijk ook wordt teruggeëist.

De gemeente beraadt zich nu met haar juridisch adviseurs over de vraag of Hulst in beroep gaat tegen de uitspraak.