Lijn 19, de populaire buslijn tussen Hulst en Breda, dreigt te verdwijnen als Hulst niet snel ingrijpt. SP’er Ger van Unen, gemeenteraadslid én Statenlid, waarschuwt dat het anders over en uit is voor de bus.

Hulst moet volgens haar op zeer korte termijn een krachtig signaal afgeven aan de provincie, die vrijdag een besluit neemt over de regionale mobiliteitsvisie. Hulst bespreekt de visie pas in februari. “Eigenlijk zijn we al te laat.”De Bredabus wordt door veel studenten uit Hulst en omgeving gebruikt om naar de studentensteden Breda en Tilburg te reizen. Omrijden via Terneuzen en Goes en daar met de trein verder, kost veel meer tijd.In de mobiliteitsvisie wordt wel gesproken over een alternatief, namelijk een bus naar Antwerpen Centraal en daar de trein pakken naar Breda, maar volgens Van Unen is dat niet echt een optie. Door werkzaamheden aan het centraal station in Antwerpen is het station de komende tien jaar zeer moeilijk bereikbaar en dat brengt veel extra reistijd met zich mee, vreest zij.

OV-kaart moet wel werken in België

Wethouder Gino Depauw verzekerde het SP-raadslid donderdag in de gemeenteraad dat Hulst al eerder bij de provincie aan de bel heeft getrokken met de boodschap dat lijnbus 19 moet blijven rijden. “Dat hebben we begin dit jaar al gedaan.” Het alternatief gaat volgens hem uit van een rechtstreekse bus van Hulst via Terneuzen naar de overkant. “Het alternatief dat mevrouw Van Unen noemt, is opgenomen in de regionale mobiliteitsvisie, onder de voorwaarde dat de OV-kaart op het Belgische net werkt. Als dat niet zo is, moet er iets anders overeind blijven.”

‘We mogen niet vergeten worden’

Depauw vond het een goede suggestie dat Hulst het overeind houden van de Bredabus nog eens extra onder de aandacht brengt van de provincie. Hij beloofde dat met een brief te doen. “We zijn een kleine uithoek van de provincie en we mogen niet vergeten worden.”