Een onbekende briefjesschrijver heeft meerdere inwoners van Hulst de stuipen op het lijf gejaagd. Tientallen mensen vonden de afgelopen dagen een handgeschreven briefje op de deurmat. “Ik ben … (naam) en ik ben een gevaarlijke pedofiel”, luidt een van de teksten.

Jessica van der Zande (36) hoorde dinsdagnacht rond een uur of vier hond Guusje flink tekeer gaan, maar toen het geblaf weer snel ophield, draaide ze zich nog een keer om. De hond bleek niet voor niets te hebben geblaft, want ’s ochtends lag er een opgevouwen strookje papier in de brievenbus met de mysterieuze tekst dat het briefje afkomstig was van ‘een gevaarlijke pedofiel’.

Briefje Hulst 2
De naam onder het briefje is er vanwege de privacy afgeknipt.© Facebook

“In deze tijd van het jaar verwacht je eerder een kerstkaartje in de bus, dus dit was wel schrikken. Ik dacht gelijk: wie doet zoiets? Ik heb toch met niemand ruzie?” vertelt Van der Zande een dag later, wanneer ze weer van de schrik bekomen is.

‘Bel Amerikaanse ambassade’

Toen ze de vondst in de buurtapp deelde, kwamen er direct tientallen reacties. Nog veel meer mensen hadden een soortgelijk strookje ruitjespapier in de bus gehad, in keurig handschrift, met onheilspellende teksten als ‘Ik ben Jezus Christus, heerlijk geil ik op geile kinderen’. Of: ‘Help, bel Amerikaanse ambassade.” En: ‘Stop de mindcontrol nu’. Op een aantal briefjes worden ook mensen bij naam genoemd.

Briefje Hulst
Een van de briefjes die in Hulst zijn verspreid.© Facebook

Jessica van der Zande, die in de binnenstad woont, is niet bang aangelegd, maar dit vond ze toch wel een beetje griezelig. Ze is dan ook blij dat ze het bericht op sociale media heeft gedeeld, want daardoor had ze meteen in de gaten dat de boodschap niet tegen haar persoonlijk was gericht.”Ik bleek niet de enige die zo’n briefje had gehad en dat vond ik ergens wel fijn. Het was voor mij toch een geruststelling dat ik er niet alleen voor stond. Een beetje gedeelde smart.” Vanochtend heeft ze de vondst ook aan de politie doorgegeven, die beloofde contact op te nemen.

Meldingen komen uit heel Hulst

Bij de politie zijn inmiddels tientallen meldingen gemaakt van de angstaanjagende briefjes, die volgens woordvoerster Mireille Aalders uit heel Hulst komen. “Het zijn willekeurige adressen, dus mensen hoeven het echt niet persoonlijk op te vatten.” Ze erkent dat de briefjes voor onrust kunnen zorgen. “Het is heel vervelend, zeker als er ook mensen in genoemd worden, we begrijpen dat dit bedreigend kan overkomen.”

De afzender is bekend

De afzender is bij politie en zorgorganisaties bekend. Aalders kan hier vanwege de privacy van de persoon, niets over kwijt. “Het in de brievenbus stoppen van briefjes is op zich niet strafbaar. Daarvoor kun je iemand niet oppakken. We proberen het gesprek aan te gaan en zoeken gezamenlijk met de gemeente en hulpverlening naar een passende oplossing.”

Een woordvoerster van de gemeente zegt dat er alles aan wordt gedaan om contact met de schrijver te krijgen.