Vanaf volgende zomer moet het mogelijk zijn om de ruim twintig meter hoge toren Niemandsland op de grens van Stekene en Sint Jansteen te beklimmen. Voor het Europese project wordt een aannemer gezocht.

Vorig jaar december werd het ontwerp van Raakvlak Architecten gekozen uit de inzendingen voor een markant uitzichtpunt. De meeste stemmen gingen naar de ronde ‘Spaanse toren’ die de inzenders het best passend vonden voor de plek en de rijke cultuurhistorie van de grensstreek. De moderne toren herinnert aan de Tachtigjarige oorlog en de Staats-Spaanse linies. De naam Niemandsland refereert aan de zone in de Eerste Wereldoorlog waar je je leven niet zeker was.

Vanwege corona duurde het wat langer om het ontwerp te vertalen naar een bestektekening waar een aannemer mee aan de slag kan. Projectleider Careen Verwilligen van het project ‘Boergondische Buren’ hoopt dat de bouw na de selectie van een aannemer snel van start kan gaan. En ook snel gerealiseerd kan worden. Een deel van de toren, met betonnen voet, metaalconstructie en houten ombouw, kan in de werkplaats worden voorbereid, denkt ze. “Mogelijk dat deze volgens het Meccano-principe op de locatie zelf in elkaar gezet kan worden.”

Regionale aannemers gezocht

Een Europese aanbesteding is volgens de subsidieregels verplicht, maar Verwilligen hoopt dat een regionale aannemer inschrijft; liefst nog dat de bouw een samenwerking wordt met andere bedrijven uit de buurt.De uitkijktoren, die het ‘visitekaartje’ van de grensstreek moet worden, komt vlakbij grenspaal 281 te staan, langs een zandpad (wegel) in de buurt van de Sint Jansteenstraat richting het Waterwingebied van Sint Jansteen. Ook vanaf het parkeerterrein aan de rotonde langs de weg van Sint-Niklaas naar Hulst is de toren te voet bereikbaar. Vanaf de weg gezien piept de toren net boven de bomen uit.

Pagadder vertelt verhaal

Op elk van de vijf verdiepingen krijgt de bezoeker informatie over de drie thema’s van Boergondische buren: landbouw, natuur en cultuurhistorie. Twee figuurtjes – een Hulster Pagadder en een Vlaamse smokkelaar – vertellen de bezoekers elk een verhaal. Een QR-code op de toren verwijst naar een kaart met alle adressen waar de wandelaars en fietsers hoeve- en streekproducten kunnen krijgen.