De gemeenteraden van Hulst en Sluis namen donderdag met grote eensgezindheid een motie aan om het opvangcentrum voor jeugd Het Anker in Terneuzen open te houden. Eerder deze week deed Terneuzen dat ook al.

Juvent, die de 24-uurs opvang beheert, maakte half oktober bekend dat deze locatie twee dagen later al, dicht ging. Oorzaak was personeelstekort, waardoor de jeugdzorgorganisatie de veiligheid van de kinderen die er verblijven niet langer kan garanderen.

De raden, met Terneuzen voorop, stonden op hun achterste benen, vanwege het halsoverkop genomen besluit. Ze vinden het onverteerbaar wanneer Het Anker definitief zou sluiten en eisen dat de opvang zo snel mogelijk weer open gaat.

Op grote afstand van familie

De opvangplek was de enige locatie in Zeeuws-Vlaanderen waar jongeren met problemen terechtkonden. Zij moeten nu naar Middelburg waar ze op grote afstand van school, werk en hun vertrouwde omgeving verblijven.

Bovendien betekent de verplichte verhuizing een zware en financiƫle, belasting voor hun familieleden. En dat komt de zorg en het herstel van de kwetsbare groep zeker niet ten goede, zo menen de politieke partijen.

De gemeenteraden droegen de colleges op om met Juvent in gesprek te gaan om te kijken wat er mogelijk is voor behoud van het Anker.