De bouw van de veelbesproken bioscoop in Hulst is begonnen. Daar kwam donderdag de grootste bouwkraan van Nederland aan te pas. In alle vroegte, voordat de markt werd opgebouwd, manoeuvreerde die kraan van 240.000 kilo met 160.000 kilo ballast door de smalle Hulster binnenstad, om morgen in z’n achteruit weer terug te rijden.

Een hele happening, want het gigantische voertuig kon natuurlijk niet door de historische stadspoorten van Hulst. Toen de kraan op z’n plek stond en volop aan het werk was, was het voor ontwikkelaar Jos Goossen, exploitant Paul Morres en aannemer Patrick Hemelaar van bouwbedrijf Van Driessche, het moment voor een bescheiden feestje.

Euforisch moment

Bij Morres, kartrekker van het eerste uur, was het een “euforisch moment” dat de bioscoop er na jaren gedoe en onzekerheid nu toch gaat komen. Want nog maar een paar jaar geleden proostte hij ook al op de goede afloop, op een heel andere locatie in Hulst. Vanwege het faillissement van de projectontwikkelaar viel zijn droom bijna in duigen.

Na het debacle op de Houtmarkt verrijst de Koning van Engeland het komende half jaar aan de Nieuwe Bierkaai, op de lage kade aan het water. Om de kademuren te beschermen, wordt er niet geheid maar geboord met zogenaamde grondverdringende palen. De grond – al eerder minutieus op archeologische waarden onderzocht – wordt daarbij zo min mogelijk verstoord. Omdat er al eerder bouwplannen voor deze locatie waren, zitten er al tientallen palen in de grond. Daar komen er tot en met morgen nog eens 48 bij.

Geen één bezwaar

De Hulster politiek is in haar nopjes met de komst van de nieuwe bioscoop. Wethouder Diana van Damme noemde het heel bijzonder dat er helemaal geen bezwaren waren binnengekomen en dat de vergunningprocedure dus snel doorlopen kon worden. In de raad klonken volgens Jos Goossen opgeluchte geluiden. “Op de oude plek werd alleen science fiction en drama gedraaid. Nu enkel nog films met een happy end”, grapte een raadslid.