“Leg een zebrapad aan over de Vogelweg in Hengstdijk.” Die oproep doen enkele politieke partijen in de gemeente Hulst. Zij vrezen voor verkeersongevallen wanneer recreatiecentrum De Vogel aan de overkant van de weg een extra parkeerterrein en dierenweide aanlegt.

Het recreatiepark kampt vooral in de zomermaanden met ruimtegebrek op het eigen terrein en wil daarom extra parkeergelegenheid creëren op een weiland aan de Vogelweg, pal tegenover de ingang van de camping. Hulst wil in principe meewerken aan dit verzoek, om de eigenaar van het recreatiepark vooruit te helpen. Behalve een parkeerterrein mag De Vogel er ook een opslag voor snoeimateriaal en een dierenweide met kleinvee realiseren.

Geen kindje tegen de voorruit

De commissieleden Ruimte wilden de ondernemer niet dwarszitten, maar spraken dinsdagavond wel hun grote zorgen uit over de verkeersveiligheid ter plaatse. “Ik zit niet te wachten op een kindje tegen mijn voorruit”, zei Merten Broekaart van Algemeen Belang Groot Hulst, die dagelijks voor zijn werk over de doorgaande weg tussen Kloosterzande en Vogelwaarde rijdt. Groot Hontenisse vond het dan ook onverstandig om op die plek ook een dierenweide met enkele speeltoestellen toe te staan. Dan steken juist nog méér kinderen de drukke weg over, verwachtte Jordy Alvarez Morcus.

Vijftig kilometer is niet genoeg

Het waterschap – eigenaar van de weg – heeft op dit stuk weg al een maximumsnelheid van vijftig kilometer per uur ingesteld. Maar de politiek in Hulst wil méér maatregelen. SP’er Ger van Unen vindt dat wethouder Jean-Paul Hageman bij het waterschap moet aandringen op een zebrapad, liefst nog met knipperlichten. “Als hier een kindje wordt doodgereden, zijn wij de schuldigen.” Broekaart pleitte zelfs voor een tunneltje.

Volgens Hageman blijkt uit verkeersonderzoek dat de verkeersveiligheid niet in het geding is. Hij wees erop dat de oversteekplaatsen bij de Plevierstraat en de Oude Havendijk nog veel gevaarlijker zijn, omdat hier het hele jaar door kinderen van en naar school gaan. “Daar zou je dan ook zebrapaden moeten leggen.” Hij beloofde in overleg te treden met het waterschap. “Maar een tunnel zie ik niet gebeuren.”

Foto Omroep Zeeland: In 2019 werd al het kruispunt met de Plevierstraat aangepakt.