Bewegen moet in Clinge net zo gewoon worden als slapen en eten. Vandaag is achter het gemeenschapscentrum Malpertuus begonnen met de aanleg van een beweegpark.

Op dit veldje van 12 bij 12 meter kunnen Clingenaren (en anderen) vanaf september, alleen of in groepjes en zonder schroom, klimmen, balanceren, zwaaien, springen of hun spierballen kweken.

Een graafmachine zette woensdag de contouren uit voor de sport-, beweeg- en ontmoetingsplek in Clinge. De komende dagen wordt de ondergrond gereed gemaakt voor de komst van acht toestellen. Die kunnen door de lange levertijd tot spijt van de dorpsraad pas half september worden geplaatst, maar voorzitter Ellen Verstraten hoopt dat het beweegpark daarna zo snel mogelijk open kan.

Een graafmachine kwam woensdag het terrein voor het beweegpark in Clinge afgraven. (foto: Dorpsraad Clinge)

De dorpsraad maakte zich het afgelopen jaar hard voor de komst van het beweegpark. Het beginnetje kwam van een gemeentelijke subsidie waar de dorps- en wijkraden zelf een bestemming voor mochten bedenken. Door allerlei fondsen en partijen aan te schrijven, kon Clinge – geholpen door het bedrijf Sports2play – het resterende bedrag, tot 60.000 euro, bijeenbrengen.

Monkeybar en balanceertoestel

Wat hielp bij de fondsenwerving was dat het beweegpark onderdeel van allerlei beweegprogramma’s wordt die de Clingenaren moeten aanzetten om meer te bewegen en sporten. Want het mag niet zo zijn dat de toestellen, van monkeybar tot balanceertoestel, er straks werkloos bij staan, vindt de dorpsraad.

In Sint Anthonis ligt al een beweegpark en dat wordt volop gebruikt. (foto: Sports2Play)

Daar kan van alle kanten op ingesprongen worden, denkt Verstraten. Groepjes, basisscholieren, maar ook cli├źnten van Tragel kunnen in het beweegpark aan hun conditie werken. Zij worden zo nodig ondersteund door beweegcoaches van welzijnsorganisatie Hulst voor Elkaar, de beweegagoog van Tragel en vanuit het gezondheidsprogramma Happy People in de gemeente. De dorpsraad wil zelf nog enkele fitnessattributen aanschaffen die mensen kunnen gebruiken.

Bewegen moet leuk zijn

Ellen Verstraten: “Samen bewegen moet vooral leuk zijn.” En dan verdwijnt vanzelf de schroom om je op een toestel uit te sloven, denkt ze.

De locatie achter Malpertuus is volgens haar prachtig; een beetje beschut, maar vlak bij de doorgang van het dorp naar Tragel. Camera’s en extra verlichting moeten voorkomen dat het park een hangplek wordt.