Door de anderhalve meter-eis zijn de Vestingfeesten in Hulst noodgedwongen op het Oranjebolwerk in plaats van op de Markt

De Vestingfeesten in Hulst gaan eind augustus in afgeslankte vorm toch door. De organisatie schrapt de braderie in de binnenstad en verplaatst de optredens van de Grote Markt naar het Oranjebolwerk. Hier mogen vrijdag- en zaterdagavond telkens 2500 bezoekers met een negatieve coronatest of een vaccinatiebewijs komen feesten.

Het is volgens de organisatie ondoenlijk om te voorkomen dat bezoekers aan de braderie de anderhalve meter schenden.

De kinderschminktent is er dit jaar niet bij. Foto Gino van de Broecke

Plan B

De Vestingfeesten in het laatste weekend van augustus worden normaal gesproken op en rond de Grote Markt in Hulst gehouden. De politie gaf twee weken geleden echter een negatief advies af voor het evenement. De voorwaarde om anderhalve meter afstand tussen de bezoekers te bewaren zou lastig na te leven zijn. Bovendien is de Markt geen afgesloten gebied, waardoor controle op het aantal bezoekers praktisch onmogelijk is. Om toch een vergunning te krijgen van de gemeente Hulst, komt de organisatie nu met plan B.

Volgens medeorganisator Monique de Bruijn had de organisatie het liefst alles bij het oude gehouden, voor bezoekers én ondernemers, maar was dit niet mogelijk. De behoefte aan een feestje was bij iedereen te groot om de Vestingfeesten wéér voorbij te laten gaan. En opschuiven naar een latere datum – wanneer de eisen verder worden versoepeld – was geen optie, omdat de Vestingfeesten dan in het vaarwater zitten van andere evenementen.

Niet gratis, maar met entreekaartje en negatieve test

Daarom is nu gekozen voor de locatie op het Oranjebolwerk. Hier kunnen elke avond 2500 mensen terecht. De optredens zijn dit keer niet gratis te beluisteren zoals andere jaren. Een kaartje voor een ‘symbolisch’ bedrag van 2,50 euro (of tien euro voor twee avonden, inclusief verloting) is nodig om binnen te komen. Daarnaast moet de bezoeker een negatieve test of een bewijs van volledige vaccinatie laten zien. Voor de optredens ’s middags is het terrein vrij toegankelijk: zonder entreekaartje en zonder testbewijs.

Voor de braderie was een verhuizing geen oplossing: de anderhalve meter is gewoon niet te handhaven, zegt Monique de Bruijn, tevens bezoekersmanager in Hulst. Of de ondernemers rond de Bierkaai alsnog een kleinere rommelmarkt willen organiseren, is nog niet duidelijk.

Feestbands en dj’s

Het middagprogramma op zaterdag 28 en zondag 29 augustus is bedoeld voor de lokale bands en dj’s. Voor de vrijdagavond 27 augustus zijn o.a. Die verrückte Stunde, Gin&Juice en de dj’s dj Jeroen Post (bekend van radio 538) en Tycho en Sandro geboekt. Op zaterdagavond treden Pater Moeskroen, feestband Flat Out en dj Bee op. Mogelijk brengen enkele dweilbands ook nog wat gezelligheid rond de terrassen in de Hulster binnenstad. Kaartjes zijn te krijgen via vestingfeestenhulst.nl.