Rustig opstarten op de zondagochtend? Daar dachten de Terholenaars anders over. Ruim driehonderd wandelaars meldden zich bij het dorpshuis om een 10-kilometer-lange wandeltocht te gaan maken. En om ondertussen ‘lekker te sneukelen’.

“Een sneukeltocht moet je zien als een tocht waarbij je wandelend langs een aantal stopplaatsen gaat en een lekkernij kunt krijgen en die dan meeneemt of gelijk opeet”, legt Gabri van Esch uit. Van Esch wilde graag in coronatijd, waarin eigenlijk alles stilstond, weer iets leuks organiseren voor haar dorpsgenoten.

“Al heel veel jaren hadden we het idee om een soort van knapzaktocht te organiseren. Wandelen kan je natuurlijk op afstand doen, dus dit was het goede moment om zoiets te organiseren. Nu zijn de versoepelingen er natuurlijk wel al weer, maar dat maakt het alleen maar leuk.”

Op het gemakje wandelen en een beetje sneukelen

Bij de start, in het dorpshuis van Terhole, werden wandelaars aangemoedigd door het dorpsorkest. Daar konden ze hun stempelkaart en knapzak ophalen. De kaarten konden de wandelaars laten zien bij ieder stoppunt om zo een lekkernij te krijgen. “Gewoon lekker op het gemakje wandelen en een beetje sneukelen”, zegt één van de wandelaars, die samen met haar zoon aan de tocht meedeed.

“We zien deze wandeling als een soort training, want we gaan deze zomer het Pieterpad wandelen. Het woord ‘sneukelen’ moesten we wel even opzoeken in het woordenboek, maar uiteindelijk is het hartstikke leuk. We moeten nog zes kilometer en we hebben al best wel wat gesneukeld. Een kibbelingetje, appelsap en we eindigen vanavond met een pint.”