De extra bijdrage die nodig is voor de verbouwing van het museum in Hulst is binnen. De gemeenteraad van Hulst stemde donderdagavond, met uitzondering van Groot Hontenisse, daarmee in. Ondanks alle bezuinigingen die nodig zijn om de bouwkosten in de hand te houden, krijgt Hulst volgens wethouder Diana van Damme een volwaardig museum.

Museum Hulst verhuist van het voormalige refugium van de abdij Ter Duinen naar het ‘s-Landshuis. Eerder trok de raad hier al bijna 1,7 miljoen euro voor uit. Toen bleek dat de aannemers het voor die prijs niet konden doen. De offertes bleken veel duurder uit te pakken. Met een kaasschaaf is Hulst vervolgens over alle investeringen gegaan en daarmee kon het extra benodigde bedrag beperkt blijven tot ruim drie ton.

Jammer, jammer, jammer

Maar het betekent wel dat een aantal zaken is geschrapt en dat vonden de politieke partijen toch wel erg jammer. Jammer, jammer, jammer, viel dan ook meerdere malen in de raadsvergadering van donderdag. Vooral Frank van Driessche wond zich op over de afgeslankte verbouwing die niet meer het museum oplevert ‘dat we voor ogen hadden’. Hij was vooral verontwaardigd dat nu de vrijwilligers van het museum aan de bak moeten om de huidige keuken op te knappen, in plaats dat er een nieuwe keuken komt. “Doe het dan goed.”

Jos van Eck van HulstPlus vond het vooral kwalijk dat bezuinigd wordt op duurzaamheid. Volgens wethouder Van Damme is dat absoluut niet zo. Alleen het tochtportaal aan de achterzijde wordt geschrapt, maar verder wordt alles gedaan om het monumentale gebouw duurzaam in te richten. Ook de inrichting van het museum wordt echt niet minder, benadrukte ze.

Meer geld voor het museum, zoals Groot Hontenisse wilde? Ze zou niet weten waar ze dat vandaan moet halen. “We gaan er echt iets moois van maken.”