Een ontsnapte oehoe liet zich maandagochtend niet vangen in Hulst. De grote uil was op het dak van een schuurtje op het schoolplein van basisschool Nobelhorst neergestreken en daarna op een hek gaan zetten. Kinderen moesten via een andere ingang naar binnen.

Tanya Maes Fotografie

De oehoe zorgde aan het begin van de schooldag, de eerste dag na de meivakantie, voor enige opschudding op de basisschool. Jenthe, Finn, Siem en Femke vonden het best spannend. Vanachter het schoolhek keken ze toe hoe de oehoe op het dak van een woning aan de Ernest Claesstraat ging zitten.

De politie waarschuwde vorige week al voor de oehoe in Hulst, die rakelings langs mensen scheerde. De vogel verwondde geen mensen, maar jaagde hen wel de stuipen op het lijf met zijn of haar duikvluchten.

De vogel is waarschijnlijk in april ontsnapt in BelgiĆ«. Eerdere pogingen om het dier te vangen zijn mislukt. “De oehoe kan denk ik zelf voor zijn of haar voedsel zorgen”, zegt Marina Bliek van Valkeniershof IJzendijke.

De oehoe zat tot een uur of 13.00 uur op het dak van de woning van de familie Van Mullem in Hulst. (foto: Omroep Zeeland)

Geen honger

Vogels die in gevangenschap leven, zijn gewend om naar mensen te komen voor eten. Dat het dier nu steeds wegvliegt, is volgens Bliek een teken dat de oehoe geen honger heeft. Een oehoe eet muizen, ratten, duiven en andere vogels.

Gewend aan kinderen

“Deze uil zoekt wel duidelijk mensen op”, zegt Bliek. “Een wilde oehoe is bang voor mensen. Die zie je echt nooit, en zeker niet in een stad. Ik denk zelfs dat de vogel gewend is aan kinderen, omdat hij ze vandaag opzocht bij de school. Hij komt vast van iemand die zelf kinderen heeft.”

De dierenambulance doet op dit moment geen nieuwe poging om de oehoe te vangen, zegt Dik Nagtegaal, woordvoerder van de Dierenbescherming. Vanmorgen is de ambulance wel uitgerukt omdat de oehoe bij de school zat.

Lees ook: