De Zonnetrein in Hulst rijdt weer. Na maanden kunnen ouderen van zorgcentrum De Blaauwe Hoeve eindelijk weer naar de markt.

Kijk ook op:

https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/127289/Hulster-zonnetrein-rijdt-weer-maar-de-eerste-rit-ging-niet-helemaal-goed

Ze zijn maar wat blij. De twaalf bewoners van De Blaauwe Hoeve in Hulst die vanochtend mee gingen met de zonnetrein voor een ritje door de polder én naar de weekmarkt. Voor het het eerst sinds de lockdown konden ze weer zelf boodschappen doen op de markt van Hulst.

Met mondkapje op en de rollators in de aanhangwagen, ging het eerste reisje niet helemaal gesmeerd. Halverwege, bij Klingspoor, net over de grens, kwam het treintje vast te zitten in de berm. Een boer uit de buurt moest de zonnetrein en de passagiers er met een jeep uittrekken.

Een kopje koffie en alles is weer vergeten, zelfs de tijd

Maar een kopje koffie en ijsje bij de ijshoeve De Boey in Sint Gillis Waas maakten veel goed en toen de ouderen op de Grote Markt in Hulst arriveerden en mochten gaan shoppen, was alles weer bijna vergeten. Zelfs de tijd; de vertrektijd welteverstaan. Door het oponthoud onderweg bleef er niet zoveel tijd meer over om te winkelen en vertrok het treintje nóg later dan de bedoeling terug naar de Blaauwe Hoeve voor het middagmaal. Een van de passagiers moest echt nog even naar de drogist.

Chauffeur Arnold Verbist en zijn collega Henk van Damme, die vandaag zijn vuurdoop als chauffeur beleefde, maakten er een uitje van voor de ouderen. Zij maakten eerst een grote ronde naar Clinge, Graauw, Emmadorp, Nieuw-Namen en de grens over, om bij de Hulster markt uit te komen. Robert van Kerkhoven die de ouderen begeleidt en het wekelijkse ritje promoot bij de bewoners van het zorgcentrum, is ondanks het avontuur in de berm, opgelucht dat het treintje weer rijdt. “Sinds de lockdown hebben we niet meer gereden.”

Bijna had-ie helemaal niet meer gereden

En bijna had het ook helemaal niet meer gereden. Het bestuur van de zonnetrein stopte begin vorig jaar en opvolgers waren niet direct gevonden. De zonnetrein was aanvankelijk – bij de start in 2014 – bedoeld om kinderen van school naar kinderopvang Villa Reyntje te brengen. Later kwamen er de ritten voor ouderen en toeristen door het Grenspark Groot Saeftinghe bij. Toen initiatiefnemer Jean-Paul Mahu stopte, moest er een andere oplossing worden gevonden.

Ondernemers redden zonnetrein

Een groep van negen Zeeuws-Vlaamse en Vlaamse recreatie- en horecaondernemers – verspreid over het Grenspark – namen het treintje en de exploitatie over na een noodkreet van chauffeur Verbist. Ook de gemeente Hulst deed een duit in het zakje. Dankzij vrijwillige bijdragen en betaalde ritten voor toeristen, kon de zonnetrein toch blijven rijden. En nu de coronamaatregelen zijn versoepeld en de bewoners allemaal zijn ingeënt, mág het ook weer.

Sociale functie is misschien nog wel belangrijker

Het treintje heeft ook, en misschien wel vooral, een sociale functie voor de ouderen. “Het is gezellig om met elkaar op pad te gaan en voor ons de enige manier om zelfstandig boodschappen te doen”, vinden de dames die meegaan. Wat hen betreft mogen er nog wel meer ouderen van De Blaauwe Hoeve instappen. “Er mag best nog wat meer reclame worden gemaakt.”

Mee met de zonnetrein? Dat kan elke maandag vanaf de rotonde bij De Blaauwe Hoeve om 9.30 uur. Een ritje boeken kan ook via https://zonnetrein-grootsaeftinghe.eu/