Acht inwoners van de gemeente Hulst zijn maandagochtend thuis of op een in het geheim afgesproken plek verrast met een koninklijke onderscheiding. Burgemeester Jan-Frans Mulder kwam voorrijden met een kleine vrachtwagen. De lintjes waren voor Henny van Pamelen, Miek Weemaes-Schelfhout, Gerard Arens, Helmut Celie, Guido Verstraeten, Jeanine van Dorsselaer-Weemaes, Lilian van Esbroeck-Boënne en Ben Picavet.

Het bezoek aan de gedecoreerden gebeurde vanwege corona in de buitenlucht. Zo konden toch enkele genodigden het feestelijke moment bijwonen. De burgemeester spelde de lintjes niet zelf op, dat deed de partner of een huisgenoot.

Lintjes waren er voor:

Henny van Pamelen uit Kloosterzande

Henny van Pamelen

Lid in de Orde van Oranje Nassau

Henny van Pamelen was jarenlang actief bij Voetbalvereniging Hontenisse o.a. als jeugdtrainer, secretaris en voorzitter van het jeugdbestuur. Ook verzorgde hij de wedstrijdleiding bij de jeugd en was hij scheidsrechter. De heer Van Pamelen is al tientallen jaren brandweervrijwilliger bij de Veiligheidsregio Zeeland, waar hij is opgeklommen tot ploegleider en bevelvoerder van de post Kloosterzande. Van een hobby werd het uiteindelijk ook zijn beroep. De Kloosterzandenaar is werkzaam bij de Veiligheidsregio als Teamleider Vakbekwaamheid.

Miek Weemaes-Schelfhout uit Hengstdijk

Miek Weemaes

Lid in de Orde van Oranje Nassau

Miek Weemaes-Schelfhout doet al jaren vrijwilligerswerk in Hengstdijk. Vanaf de jaren tachtig startte ze een peuterspeelzaal in Hengstdijk, werd lid van het schoolbestuur en trad toe tot het Sint Nicolaascomité, waar ze zich nog steeds voor inzet. Ook de Dorpsraad Hengstdijk heeft aan haar een fijne vrijwilliger, en dat gold ook voor popkoor VolLuid waar ze secretaris, voorzitter en penningmeester is geweest. Vrijwilligersfuncties vervult ze daarnaast voor de parochie. Ze is lector en secretaris van het parochiebestuur cluster West van de parochie H. Maria Sterre der Zee en lid van de werkgroep Vastenactie. In het dorp is ze verder betrokken bij het jaarlijkse Midzomerfeest en de viering voor Sint Hubertus, waarbij ook honden welkom zijn.

Gerard Arens uit Terhole

Gerard Arens

Lid in de Orde van Oranje Nassau

Gerard Arens uit Terhole is sportief én sociaal. Dat blijkt uit de opsomming van zijn vrijwilligerswerk. De heer Arens was en is vooral betrokken bij de Rooms Katholieke Hulsterse Atletiek Vereniging (RKHAV). Hij was medeverantwoordelijk voor de opzet en organisatie van de Pinksterwedstrijd, de 25km van Hulst, de jaarlijkse Moerschanscross
en de club- kampioenschappen. Nog steeds is hij lid van de technische commissie en bestuurslid. Daarnaast is hij sinds 2014 lid van de KBO Terhole, vanaf 2016 voorzitter. Zeeuws-Vlaamse KBO-leden helpt hij als belastingadviseur met de aangifte en samen met zijn echtgenote verricht hij allerlei hand- en spandiensten voor de KBO. De heer Arens doet verder het vrijwillig onderhoud op de begraafplaats in Terhole en is actief bij Terhole Breed Actief en het carnavalsfeest op Terhole.

Helmut Celie uit Kapellebrug

Helmut Celie

Lid in de Orde van Oranje Nassau

Helmut Celie uit Kapellebrug werd maandagochtend verrast bij scoutinggroep ’t Jagertje in Hulst. Niet verwonderlijk want daar is hij al vele jaren actief. Hij was leider van verschillende spelgroepen. Ook was hij voorman van de barak, een groep die belast is met het onderhoud en de vervanging van materialen. Helmut Celie geeft regelmatig technische adviezen en steekt altijd de handen uit de mouwen. Voor stichting scouting ’t Jagertje is hij dan ook een waardevolle vrijwilliger.

Guido Verstraeten uit Hulst

Guido Verstraeten

Lid in de Orde van Oranje Nassau

Guido Verstraeten uit Hulst vervult al jaren bestuursfuncties bij verschillende verenigingen. Hij is onder andere bestuurslid geweest bij Stichting Het Bosdorp, (het huidige Emergis), bij Stichting De Blaauwe Hoeve en bij de Regionale Zeeuws-Vlaamse Woningbouwvereniging. Daarnaast zette hij zich in voor enkele sportverenigingen. De heer Verstraeten was vice-voorzitter van het districtsbestuur van de tennisbond KNLTB, bondsgedelegeerde en lid van het hoofdbestuur district Zeeland. Onder zijn voorzitterschap kreeg de Stichting Golf Zeeuws-Vlaanderen een nieuw clubhuis en een uitbreiding van het complex van negen naar achttien holes. Tegenwoordig zet hij zich in voor de Orde van den Prince en bij de Lions Club Oost Zeeuws Vlaanderen.

Jeanine van Dorsselaer-Weemaes uit Clinge

Jeanine van Dorsselaer

Lid in de Orde van Oranje Nassau

Jeanine van Dorsselaer is een bezige bij in Clinge. Zij zit al jaren in het bestuur van gemeenschapscentrum Malpertuus. In die functie is ze niet alleen bestuurlijk inzetbaar. Ze steekt ook zelf de handen uit de mouwen, bijvoorbeeld om het gemeenschapscentrum een frisse opknapbeurt te geven en activiteiten te organiseren. Daarnaast wordt zij gewaardeerd om haar vrijwilligerswerk bij Màscura en heeft ze veel betekend voor de
organisatie van de Vestingdagen. In het verleden was mevrouw Van Dorsselaer ook PvdA-raadslid, waarvan vier jaar fractievoorzitter.

Lilian van Esbroek-Boënne uit Clinge

Lilian van Esbroeck

Lid in de Orde van Oranje Nassau

Lilian van Esbroeck uit Clinge is mantelzorger in hart en nieren. Vele jaren stond en staat zij klaar voor
haar ouders. Mede daardoor kan haar vader nog steeds zelfstandig wonen. Ook voor haar buurvrouw staat zij steeds klaar. Mevrouw van Esbroeck is erg betrokken bij de kerk in Clinge en zet zich met hart en ziel in om de kerk voor Clinge te behouden. Ze is voorzitter van de parochiekerncommissie, begeleidt de kinderen bij hun Eerste Heilige Communie en Heilig Vormsel, organiseert gezinsvieringen, stelt liturgieboekjes samen en verzorgt soep met broodjes voor de lunch. Maandelijks bezoekt Lilian van Esbroeck ouderen en cliënten van Tragel voor de Heilige Communie. De kerk doet ook nooit tevergeefs een beroep op haar als zij een lector of een acoliet nodig heeft.

Ben Picavet uit Sint Jansteen

Ben Picavet

Ridder in de orde van Oranje Nassau

Velen kennen Ben Picavet van het uitgaansleven in Hulst. Hij is vele tientallen jaren actief geweest in de Hulster horeca. Hij was en is een groot pleitbezorger van de horeca, zowel in de gemeente als op regionaal en provinciaal niveau. Mede door zijn inspanningen is het Convenant Veilig Uitgaan tot stand gekomen. Als exploitant van enkele uitgaansgelegenheden in de binnenstad van Hulst stond Ben Picavet aan de wieg van afspraken met de gemeente, politie en Openbaar Ministerie om het uitgaansklimaat in Hulst veiliger en aangenamer te maken. Daarnaast is hij een belangrijk overlegpartner geweest bij de invoering van de camerabewaking in de binnenstad. Namens het Bezoekersmanagement nam hij deel aan vele overleggen rond de Marathon van Zeeuws-Vlaanderen, kermiskoersen, het carnaval, de Reynaertfeesten en de weekmarkt.