Moet de gemeente Hulst wel meebetalen aan het noodlijdende particuliere zwembad Reynaertland in Hulst? De gemeenteraad is er nog niet van overtuigd. Het gevaar is aanwezig, denkt een aantal raadsleden, dat Hulst moet bloeden als het rijk niet met genoeg geld over de brug komt. 

Reynaertland valt buiten de geldende coronasteunmaatregelen en klopte vorig jaar daarom bij de gemeente aan. Het zwembad heeft afgelopen jaar flink moeten investeren in allerlei maatregelen om coronaproof open te kunnen, maar een groot deel van het jaar kwam er niets binnen, omdat het zwembad dicht moest.  

Sluiten zwembad

Het college van burgemeester en wethouders wil Reynaertland, dat wordt uitgebaat door Frans Lievens, overeind houden met een extra bijdrage van 170.000 euro. Niets doen betekent, denkt wethouder Adri Totté, dat de exploitant het zwembad teruggeeft aan de gemeente en dat het zwembad moet sluiten.  

Totté is er niet zo bang voor dat Hulst het schip in gaat met deze coronasteun, bovenop de jaarlijkse exploitatiebijdrage van 300.000 euro. Hij denkt dat Hulst een groot deel van het bedrag terugkrijgt via een regeling van het rijk. HulstPlus toonde zich in de raadsvergadering benauwd voor ‘precedentwerking’ -‘straks staan veel meer fitnesscentra en andere clubs voor de deur’ – en vroeg zich af of er geen sprake is van staatssteun. Onterecht, vindt Totté. De rijksregeling is enkel voor zwembaden en ijsbanen die op dit niet kunnen rondkomen vanwege corona. Wel heeft Hulst de zwembadexploitant opgedragen om in ruil voor het bedrag, te investeren in duurzaamheid, zoals isolatie en zonnepanelen. Uiteindelijk moeten die energiemaatregelen weer geld opleveren.