Traiteur Nico was graag een broodjeszaak in de Dullaertwijk in Hulst begonnen, maar hij ziet daar nu toch vanaf. Niet vanwege de discussie in de gemeenteraad, maar omdat het plan te duur wordt.

Nico en zijn vrouw Daniëlla Heye hadden hun oog laten vallen op het voormalig administratiekantoor van Boidin aan het Europaplein in Hulst. Idee was om hier hun cateringbedrijf onder te brengen en een winkeltje voor de verkoop van broodjes te beginnen. Het college van B en W van Hulst voelde daar niets voor, want een dergelijk bedrijf past niet in een woonwijk en hoort in de binnenstad. Maar in de raad gingen deze week stemmen op om het ondernemersechtpaar toch een kans te geven. De CDA-raadsfractie bereidde zelfs al een motie voor.

Maar de ochtend na de discussie in de commissievergadering hakte Nico Heye zelf de knoop door. Hij begint er niet aan, het wordt te duur, bevestigt hij. Voorlopig blijft hij op het industrieterrein, ook al mag hij daar geen verkooppunt hebben. Voor het pand aan het Europaplein is inmiddels een andere gegadigde, vertelt eigenaar Ben Boidin.

Over andere boeg

Traiteur Nico stond jarenlang met een kraam op een vaste plek op het Havenfort, tegen de binnenstad van Hulst aan. Maar door de coronacrisis kwam daar vorig jaar haast niemand meer. En de feestjes bij mensen thuis lagen ook stil, dus de mobiele frietkraam kwam niet meer van zijn plek. Nico en Daniëlla gooiden het daarom over een andere boeg. Ze besloten afgelopen zomer om hun foodtruck dan maar op hun eigen oprit aan het Van Ceulenplein te parkeren en van daaruit broodjes te verkopen. Het bleek een gouden zet, want de Dullaertwijk is een grote wijk, zonder winkels of horeca. Veel mensen waren dan ook blij met de take-away.

Toestemming

Even mochten ze hun gang gaan, toen greep de gemeente eind vorig jaar in. De oprit was niet bedoeld voor broodjesverkoop en er kwam geen toestemming. “We wilden graag in de wijk blijven. Daarom was het pand aan het Europaplein ideaal geweest.”

Nu de aankoop van dit pand niet door gaat – hoe jammer dat ook is – richten Nico en Daniëlla hun pijlen op de catering vanuit een gehuurde loods op het industrieterrein aan de Australiëweg, waar ze hun koude en warme buffetten, barbecues en broodjes bereiden. Hun foodtrucks – ook voor friet en oliebollen – hebben ze inmiddels verkocht. “De broodjesverkoop loopt als een trein”, vertelt Daniëlla. “We leveren inmiddels belegde broodjes aan vijf supermarkten.” Ook bezorgen ze broodjes aan huis.

Balen

Ben Boidin baalt er van dat de verkoop niet doorgaat. Hij had zich ingespannen voor de ondernemer en zelf een zienswijze ingediend bij de gemeente Hulst om de vestiging van het cateringbedrijf mogelijk te maken. Die heeft hij nu ingetrokken. Een motie van de CDA-fractie die raadslid Karel Martinet wilde inbrengen, kan ook van tafel. Boidin: “Vrijwel direct daarna heb ik overeenstemming bereikt met een andere partij. Binnenkort verwacht ik hier meer over te kunnen vertellen.”

Opsteker

De Hulster politiek had het het cateringbedrijfje in de Dullaertwijk best gegund. Een broodjeszaak zou een opsteker zijn voor de wijk en Hulst zou dergelijke initiatieven juist moeten toejuichen in coronatijd, zeiden onder andere Groot Hontenisse, HulstPlus en CDA. Het college van B en W vreesde echter voor geurhinder voor omwonenden en vond een plek in de binnenstad beter. Voor traiteur Nico is de binnenstad geen optie. “Daar zitten al vijf broodjeszaken.”