Een boekje vol verhalen van de markante Richard Bleijenberg uit Nieuw-Namen is deze week overhandigd aan de hoofdpersoon uit het boek zelf. Burgemeester Jan-Frans Mulder reikte het eerste gedrukte exemplaar van ‘Van Saeftinghe tot Nieuw-Namen. Verhalen van Richard Bleijenberg‘ uit.

Richard Bleijenberg (1936) zit vol wijsheden en kennis over de Schelde, Saeftinghe en zijn woonplaats Nieuw-Namen. Al in zijn vroege jeugd trokken de Schelde en het Verdronken Land hem aan. Richard is altijd een natuurmens geweest met oog voor het kleine. Een autodidact die zijn leven lang is blijven leren over het landschap, de elementen, geologie en de natuur om hem heen. Toen hij zijn vrouw Juliana en schoonvader Guustaaf De Maayer, ook wel bekend als De Sterke, leerde kennen, werd Saeftinghe zijn leven.

In meerdere korte en lange verhalen, opgeschreven door Sonja Barentsen, vertelt hij alles over de hem zo vertrouwde omgeving, de Schelde, het landschap en hoe er vroeger geleefd werd. Zijn verhalen zijn zoals hij ze verteld heeft: puur, persoonlijk en recht voor zijn raap.

De burgemeester is altijd zeer betrokken geweest bij het werk dat Richard Bleijenberg met veel passie verzette, zoals zijn ontoombare inzet voor de Meester van der Heijdengroeve in Nieuw-Namen. Samen hebben ze bijvoorbeeld de vindplaats van ‘Mira’, een opgegraven torenfundering in de Noord in Saeftinghe, vastgelegd.

Waardevol naslagwerk

De provincie Zeeland heeft het boekje ontwikkeld voor het project Grenspark Groot Saeftinghe. In dit grote poldergebied op de grens van Belgiƫ en Nederland komen landbouw, natuur en haven bij elkaar. Bijzonder aan dit project is dat de streekholders meedoen en meebouwen aan de ontwikkeling van deze grensoverschrijdende regio. Volgens de provincie zijn de verhalen van Richard Bleijenberg van onschatbare waarde en vertellen ze de geschiedenis van dit gebied. Zo wordt het verleden tastbaar voor toekomstige generaties.

Bestellen

Meer informatie over Grenspark Groot Saeftinghe is te vinden op www.grenspark-groot-saeftinghe.eu. Boeken kunnen besteld worden via grenspark.grootsaeftinghe@zeeland.nl